NMBS I2 rijtuig in N-spoor

Om de internationale D-trein tussen Parijs en Amsterdam in model na te maken ben ik aan het ontwerpen gegaan om het NMBS I2 rijtuig in N-spoor te maken. Voor achtergrond info over deze rijtuigen, zie onder andere: https://nl.wikipedia.org/wiki/I2_(spoorwegrijtuig)

Eerste proefmodel van NMBS I2

Het model bestaat uit:
– Messing 0,3 mm geëtst: bodem, wanden, ramen, kortkoppel-mechaniek met magneetjes, draaistellen.
– 3D print: dak, bodemdetails, kopwanden, draaistelzijkanten, volledig interieur.

Ik maak en ontwerp deze rijtuigen primair voor eigen plezier en gebruik. Voor wie interesse heeft, komen de 3D files ook weer online te staan. Het etswerk is te bestellen voor 20 euro per rijtuig, alleen bij voldoende bestellingen. De kit is ontworpen voor assen met een lengte van 13,85 mm en wielen met een diameter van 5,6 mm.

Het rijtuig is in laatste stadium van ontwikkeling. De foto’s van het afgebouwde proefmodel betreffen de eerste versie van de ets. Op de foto is ook de tweede versie van de ets te zien. De hoogte van de ramen is nog wat aangepast (deze zaten iets te laag) en de kortkoppel-mechanieken werkte nog niet volledig. De tweede ets functioneert naar behoren. Nog op de to-do lijst staan het aanpassen van de 3D files. De opschriften zijn inmiddels gereed.

Tweede versie met werkend koppelmechaniek.

Voor iedereen die nog nooit met messing gewerkt heeft heb ik een (amateuritische!) instructie voor het in elkaar zetten van de rijtuigbodem en draaistellen. Hier tref je de link naar dit fimpje: https://www.youtube.com/watch?v=ReKgaoKFkLs&t=17s

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa