NS plan W

Plan W wordt in N-spoor al jaren op de markt gebracht door een van de grotere modelspoorfabrikanten. Dit model is echter gebaseerd op een Duits rijtuig in NS kleuren. Ik ben de uitdaging aangegaan om een correct NS model te maken in 1:160.

Er is een uniek model ontstaan precies volgens voorbeeld van de NS. Ik ben uitgekomen op een ontwerp met de volgende eigenschappen:

– Geëtst messing: wanden, frame en basis van de draaistellen
– Geëtst nieuw zilver: ramen (zowel de originele als de gerenoveerde versie), traptreden, open roosters boven de deuren en handgrepen.
– 3D print (resin): dak, interieur, details onderzijde, buffers, vouwbalgen en draaistelzijkanten
– kortgekoppeld met kortkoppelingsmechanisme uit geëtst messing. Koppelingshouder volgens NEM 355. Deze houder functioneert goed maar is niet geschikt voor alle soorten koppelingen. De normale N koppeling heeft de neiging in deze houder iets omhoog te gaan staan en ontkoppelt hierdoor iets te makkelijk. De Fleischmann kortkoppelingen (en ook die van Peho, Paul 3D print) blijven keurig zitten en functioneren netjes. Na uitgebreid testen blijken deze koppelingen probleemloos door alle boogstralen te lopen zonder te ontsporen. Ook een R1 S-bocht vormt geen probleem voor deze rijtuigen!
– de verbinding tussen bodem en rijtuigbak en de verbinding tussen rijtuigbak en dak wordt gemaakt door zes kleine magneetjes. Hierdoor is het rijtuig eenvoudig te demonteren voor bijvoorbeeld het aanbrengen van binnenverlichting.
– glaswerk van laser gesneden 0,5 mm acrylglas.Het model rolt prima door een R1 boogstraal en blijft netjes kortgekoppeld.

Bouwset

Van de bouw zijn op dit moment niet veel foto’s beschikbaar. Zodra een tweede batch gereed is zal ik dit beter documenteren. Hieronder een onscherpe foto van de etsplaat (voor 3 stuks) en de enige foto van de bouw:

De bouwset bevat de volgende onderdelen:
– 0,3 mm messing etsplaat voor de wagenbak, draaistellen, kortkoppeling
– 0,2 mm nieuw zilver etsplaat voor de ramen (drievoudige schuiframen of dubbele schuiframen, traptreden, etc
– 0,5 mm acrylglas kant en klaar op maat
– 3D print dak, draaistelzijkanten, stoelen, buffers, vouwbalgen, onderzijde
– wielen en aslagers
– magneetjes 2 mm
– opschriften in waterslide decal

Zelf nog aan te schaffen:
– soldeer
– lijm (secondenlijm met kwastje)
– verf van jouw keuze

Versies

De volgende versies kunnen van de bouwset gemaakt worden (let op de rangeerders handgrepen en rangeerders treden, deze wijken af per versie):

Verpakking

Voor transport van modellen kan een degelijke verpakking natuurlijk niet ontbreken. Het kartonnen doosje en de inlay van foam zijn gemaakt met de lasersnijder.

Interesse?

De modellen zullen in een zeer kleine (minuscule?) oplage kant en klaar beschikbaar komen. Ik bouw geen modellen op bestelling vanwege tijdgebrek. Bouwsets zullen beschikbaar komen (na de zomer 2023). Intekenen kan door een mailtje te sturen (zie contact pagina). Indicatie van de kosten per bouwset ligt rond de 75 euro per stuk of 200 euro voor drie stuks.

Graag bij de reservering aangeven of je de driedelige ramen of de dubbele schuiframen (na renovatie) wenst te ontvangen.

De op deze pagina vermelde verpakking komt niet los in de verkoop. De tekening voor de lasersnijder zal ik t.z.t. op de website plaatsen voor wie dit thuis zelf wenst te maken.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa