NMBS HLE 25.5 in N-spoor

De NMBS locomotieven van de serie 25.5 reden tussen 1974 en 1986 de trek-duw treinen op de Benelux route. Daarna hebben deze locomotieven nog verschillende internationale treinen gereden en hebben een periode in Nederland dienst gedaan bij Lovers Rail. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/HLE_25

Model van HLE 25.5 in eerste ruwbouw
De uiteindelijke etsplaat, tweede versie

Ik werk aan een model met de volgende specificaties:

– Opbouw ontwikkeld voor het onderstel van de Arnold ÖBB Rh 1046
– Frame en zijwanden uit messing etswerk 0,3 mm
– Details als roosters, sierstrepen, rangeertredes, etc uit etswerk 0,2 mm nieuw zilver.
– Kop en dak uit 3D print.
– Eigen productie pantografen precies naar model van de NMBS.

Model in profiel met opschriften
De details onder de bufferbalk zijn met magneetjes uitwisselbaar. Een gesloten versie met koppelslangen of een open versie zodat er een koppeling geplaatst kan worden.
De uitsparing voor de treeplanken was in deze versie nog te groot, dit gat is gedicht in de definitieve versie.
De buffers zijn te kwetsbaar in resin, deze ga ik nog in messing laten gieten bij Shapeways.
Eerste concept van pantograaf

Ik was van plan om een kleine webshop te maken van deze website. In de praktijk blijkt dat het 3D printen voor mij te bewerkelijk is om dit ook daadwerkelijk voor de verkoop te gaan doen. Wel deel ik graag mijn modellen met andere bouwers. De 3D bestanden staan daarom allemaal in Dropbox voor eigen gebruik. Mijn enige verzoek is om bij gebruik ervan wel altijd bronvermelding toe te passen.

In de bestandenmap in Dropbox vind je de .stl file per onderdeel en soms ook de bestanden met supports voor het printen (voor de complexe items). Als je betere supports weet te maken, dan hoor ik het graag!! Hier tref je alle bestanden: HLE 25.5

Het messing etswerk is niet standaard op voorraad, maar kan bij voldoende belangstelling wel worden besteld. De etsplaat voor het frame bestaat uit 0,3 mm messing. Het etswerk voor de details uit 0,2 mm nieuw zilver. Kosten voor deze twee etsplaten samen bedragen 25 euro. Opschriften in zilver en wit zijn (ook los) leverbaar voor 5 euro. Wil je de opschriften zelf afdrukken: de bestanden staan ook in de Dropbox.

Mijn vermoeden is dat veel N-spoorders nog niet veel in messing hebben geknutseld. Ik zal daarom om een aantal (amateuristische!!) video’s plaatsen met instructies. De eerste video is geweid aan de pantograaf. Als dat je lukt, dan kan je de hele loc aan!

De video tref je hier op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=OoLrEBDODVM&t=879s

Dat was het voor nu. Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben. Als er vragen zijn, dan graag via de mail: casper — at — in2n.nl. Wil je het etswerk bestellen, dan hoor ik het graag van je.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa